Word Problem Test Answers

Test given: Friday, March 31, 2000

Solve as many of the problems below as you can. In the spaces provided for each, write out the formula that needs to be calculated and your answer to it. You may use a calculator if you brought one to class with you. If you did not, you may do your calculations on scratch paper. You are not to borrow anything. You may only use the paper, pens, pencils, erasers, and calculators you have with you. If you are unprepared, you will have to do without.

- How old was George Washington when he died? He was born on February 22, 1732 and died on December 14, 1799.
- If everyone in the world gave you one U.S. nickel, how many dollars would you receive? Estimated world population is now 6,060,657,724. There are 20 nickels in one dollar.
- What percentage of the population of the U.S. lives in California? Estimated U.S. population is now 274,512,689. The latest estimate of the population of California is 33,145,121.
- At $1 per second, how many years would it take to spend $1 billion?
- How much will the U.S. Federal government spend each second during 2000? The Office of Management and Budget estimates the government will spend a total of $1.772 trillion dollars during the current fiscal year.
- How much would a fulltime worker earning the proposed new minimum wage make in one year? President Clinton has proposed that Congress add $1 per hour to the current minimum wage to bring it to $6.15 per hour. A standard workweek is considered to be 40 hours.
- What percentage of U.S. firearm death in 1996 was deemed murder? The Center for Disease Control reports that 34, 034 people died by firearm in 1996. The FBI reports that there were 10,744 firearm murders in 1996.

Write out your formula.

1799 – 1732 =

Write out your answer. __67__

Write out your formula.

6060657724 * .05 =or6060657724 / 20 =

Write out your answer. __$303,032,886.20__

Write out your formula.

33145121 / 274512689 * 100 =

Write out your answer. __12.074%__

Write out your formula.

**
60 * 60 * 24 * 365 = 31,536,000 1000000000 / 31536000 =**

**
**or

**
60 * 60 * 24 * 365.25 = 31,557,600 1000000000 / 31557600 =**

Write out your answer. ** 31.709791 years
**or

Write out your formula.

**
60 * 60 * 24 * 365 = 31,536,000 1772000000000 / 31536000 =**

**
**or

60 * 60 * 24 * 366 = 31,622,400 1772000000000 / 31622400 =

Write out your answer. ** $56,189.75
**or

Write out your formula.

**
6.15 * 40 * 52 =**

Write out your answer. __$12,792__

Write out your formula.

10744 / 34034 * 100 =Write out your answer.

31.5684%